WEBSHOPON RENDELHETŐ SZERSZÁMTARTÓK A MAXITOOLTÓL

Az általunk korábban bemutatott Matro Kft. külön üzletága, a Maxitool szerszámtartók tervezésére és gyártására specializálódott. Nagy Dániellel részlegvezetővel beszélgettünk a márkáról, statikus és forgó szerszámtartókról, valamint az értékesítési felületről.

CNCMedia: Mely ötlet alapján kezdtetek bele a szerszámtartók és befogók gyártásába?

Nagy Dániel: A főleg autóipari beszállítással foglalkozó Matro Kft. egy részlege már több mint 10 éve gyárt a SAUTER Feinmechanik és INDEX TRAUB számára szerszámtartókhoz szükséges alkatrészeket, illetve komplett szerszámtartókat egyaránt. Ebből kifolyólag volt már tapasztalatunk ezen a téren, amikor Németországból és hazai gyártók részéről is felmerült az igény, hogy saját, egyedi tervezésű szerszámtartókat gyártsunk. egyrészt külsős megrendelések voltak, másrészt pedig cégen belüli igényről is beszélhetünk. Ugyanis korábban rengeteg gépre ruháztunk be a cégnél, amit a COVID idején igyekeztünk kihasználni. Szerettük volna megtartani munkavállalóinkat, így az esztergagépeinkhez elkezdtünk saját szerszámtartókat tervezni és gyártani melléktevékenység keretében, amire aztán egy egész termékportfóliót építettünk ki.

CNCMedia: Milyen típusú szerszámtartókat gyártotok?

N.D.: Termékportfóliónk folyamatos fejlesztés alatt áll, de minden típusú esztergához tudunk statikus és forgó szerszámtartókat gyártani, legyen szó száladagolós, svájci típusú, BMT vagy VDI revolveres esztergáról, de emellett szívesen foglalkozunk egyedi, speciális szerszámtartók tervezésével és gyártásával is.

CNC Media: Mely alapanyagokból dolgoztok?

N.D.: Egy szerszámtartó alkatrészeinek anyagválasztásánál olyan szempontokat kell figyelembe vennünk, mint rezgéscsillapító hatás, szakítószilárdság, hőkezelhetőség, keménység, ár, beszerezhetőség, stb.
A konstrukció során minden alkatrésznek a funkciójához legoptimálisabb anyagot választjuk, így sokféle anyagminőséget kell raktáron tartanunk. Minél kritikusabb egy alkatrész a szerszámtartó működése szempontjából, annál fontosabb, hogy a lehető legjobb minőségű acélból készüljön. A forgótartók tengelyeihez például egy nagy szívósságú, de nitridálásra nagyon keveset vetemedő, speciális acélt használunk. Ennek az anyagminőségnek a beszerzése nem egyszerű, de úgy gondoljuk, csak ezzel tudjuk a legjobb minőséget biztosítani.

CNCMedia: Hogyan néz ki a gyártási folyamatotok? Mely fő lépésekből áll és milyen technológiát alkalmaztok?

N.D.: Minden új termék életútja egy külső megrendeléssel vagy egy belső igénnyel kezdődik. Ilyenkor bekérjük a szerszámtartóhoz szükséges alapinformációkat, például, hogy milyen gépcsatlakozást vagy hajtást szeretnének, illetve, hogy van-e valamilyen extra igényük. Lényegében egy állapotfelmérést végzünk, ezután veszi kezdetét a tervezés. Ha jóváhagyásra kerül a konstrukció és elkészült a teljes gyártási dokumentáció, elindítjuk az alkatrészek gyártását és ezzel párhuzamosan megkezdjük a beépülő kereskedelmi áruk – csapágyak, tömítések, csavarok stb. – beszerzését is. Az alkatrészek sokfélesége, bonyolultsága és precizitása miatt viszonylag komplex gépparkra van szükségünk. Rendelkezésünkre állnak különböző CNC eszterga- és marógépek, palást- és síkköszörűgépek egyaránt, így minden forgácsolási műveletet házon belül meg tudunk oldani, csak hőkezeléshez és felületkezeléshez vesszük igénybe alvállalkozók segítségét. Ha minden beépülő elkészült és megérkezett, összeszereljük őket és kezdődhet a szerszámtartó tesztelése.

CNCMedia: A gyártás mely része igényli a legnagyobb figyelmet?

N.D.: Ahhoz, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legmagasabb minőségű terméket állítsunk elő, a tervezéstől a gyártáson keresztül, egészen az összeszerelésig mindenkinek fokozott figyelemmel kell végeznie a munkáját, de az évek során ehhez már hozzászoktunk.

CNCMedia: Mennyi időt vesz igénybe egy szerszámtartó tervezése, gyártása, tesztelése?

N.D.: Változó, attól függően, hogy milyen típusú szerszámtartóról van szó. A statikus szerszámtartó esetében a tervezéstől az összeszerelésig nagyjából 2 hónap telik el. Igyekszünk a raktárkészletünket is úgy kialakítani, hogy mindent azonnal meg tudjunk oldani. Egy forgó szerszámtartó esetében ez az időtartam valamivel hosszabb, mivel több beépülőt kell gyártani és beszerezni.
Azonban a gyártást a tesztelés követi, ahol szigorú követelményeknek kell megfelelnie az elkészült tartóknak. Egy webshopra szánt szerszámtartót legalább fél évig tesztelünk üzemi körülmények között és csak azután kerül „értékesíthető” állapotba, ha minden kritériumnak megfelelt. Egy külső, egyedi megrendelés esetén természetesen erre nem mindig van lehetőség. Ilyenkor rövidebb ideig csak egy tesztpadon vizsgáljuk a tartókat.

CNCMedia: A raktárkészletről mit érdemes tudni?

N.D.: Jelenleg, amelyik termék a webshopunkon kapható, az megtalálható a raktárunkban. Szeretnénk, hogy a jövőben is így legyen és azonnal tudjunk reagálni a vevői igényekre.

CNCMedia: Magyarországon most már számos német, svájci, olasz márka található meg szerszámtartók terén. Mi az erősségetek ezen márkákhoz képest?

N.D.: A minőség. Már az első termékek fejlesztésekor leszögeztük, hogy minőséget fogunk képviselni. A lehető legjobb csapágyat, fogaskereket és szimeringet építjük a tartókba. Ezért folyamatosan új beszállítókat keresünk, és előremutató megoldásokat tesztelünk. Az alkatrészek gyártása során szigorú tűréseket használunk, hiszen csak így tudunk piacképesek lenni. Minőségi szerszámtartókat kínálunk, kedvező áron.  

CNCMedia: Milyen jövőbeli fejlesztésekben gondolkoztok?

N.D.: Jelenleg, ha valaki megnézi a webshopunkat, akkor azt látja, hogy nagyon sok statikus tartónk van. A jövőben a forgó szerszámtartók gyártására szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni. Jelenleg is legalább három féle befogó tervezés és tesztelés alatt van, emellett pedig egyéb külsős megkereséseink is vannak.

CNCMedia: Miért éppen a forgó szerszámtartók fejlesztésén van a fókusz?

N.D.: Azoknak van a legnagyobb hozzáadott értéke. Precíz alkatrészekből állnak, minőséget képviselnek. Külön büszkeség, hogy ezen termékeket a Maxitool magyar mérnökökkel egy teljesen magyar tulajdonban lévő cég tervezi, gyártja és forgalmazza. Büszkék vagyunk rá, hogy a Matro támogatását élvezzük. Célunk, hogy tovább fejlődjünk és hogy minél több cégnél Maxitool szerszámtartó legyen a gépekben.

CNCMedia: Említetted a webshopot. Milyen visszajelzéseket kaptatok értékesítést illetően?  

N.D.: Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, ami annak is köszönhető, hogy a webshopon történő megrendelésekre 24 órán belül reagálunk. A honlapunk mellett egyébként a Facebook oldalunkat is rendszeresen frissítjük. Próbáljuk a lehető legtöbb információt megosztani az új szerszámtartók teszteléséről és gyártásáról.

CNCMedia: Zárógondolatként mely szakmai sikered osztanád meg?

N.D.: A részlegem csapatmunkáját. Kis szériás, nagy pontosságú alkatrészeket gyártunk, ahol sokszor 10-14 műveletből áll egy alkatrész elkészítése. Azt gondolom, hogy ez igazi csapatmunka a tervezéstől a gyártáson át egészen az összeszerelésig. Egy lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme. Egy termék is csak akkor lesz megfelelő minőségű, ha a gyártási folyamat minden tagja is minőséget képvisel. Ehhez szakképzett csapatra van szükség, amely szerencsére nálunk adott. Büszke vagyok kollégáimra, és arra, amilyen munkát nap, mint nap végeznek.

Forrás. CNCMédia