Az teljesen megszokott, hogy egy felsőoktatási intézmény hallgatói az intézménnyel együttműködő termelővállalatnál szerezhetnek gyakorlati tudást, tapasztalatot, arra viszont kevés példa van, hogy a vállalatnál középfokú szakképzésben tanuló diákok menjenek szakmai gyakorlatra az egyetem tanműhelyébe. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) Gépészmérnök Tanszéke többek között erről kötött stratégiai együttműködési keretmegállapodást a Dél-Dunántúl egyik meghatározó autóipari beszállítójával, a MATRO Kft.-vel. Az évek óta szoros kapcsolatot ápoló, a duális képzésben is partnerségben működő két fél a jövőben az oktatás mellett a kutatás-fejlesztés és az innováció területén vesz részt közös projektekben, ennek első lépéseként egy fémnyomtató fejlesztéséhez szükséges speciális forgácsolt alkatrészek gyártásában nyújt segítséget az egyetemnek a cég.

A PTE-nek, mint nemzetközi intézménynek az az egyik célja, hogy hasznosítsa az oktatás, a kutatás és a fejlesztés során elért eredményeket, ezzel a tudásalapú, egyben pragmatikus megközelítéssel segítse a magyar ipar és gazdaság hosszútávú és folyamatos fejlődését. Ebbe a koncepcióba illeszkedik az ipari szereplőkkel, így a forgácsolással előállított alkatrészek és szerszámgépekhez szerszámbefogó egységek, gépalkatrészek gyártásával foglalkozó MATRO Kft.-vel való együttműködés, amelyet az oktatás mellett a kutatás-fejlesztés és innováció, illetve a stratégia mentén fűznek fel. Az együttműködés keretében a két fél rendszeres tudás- és tapasztalatcserét, kutatás-fejlesztési projekteket, közös oktatási-képzési programokat és kutatás-fejlesztési-, illetve innovációsstratégia-alkotást valósít meg, hogy a létrejövő tudáscsere élvonalbeli tudást és technológiát hozzon létre az autóipar és a gépipar területén. Az oktatáshoz kapcsolódó fókuszterület célja közös projekteken keresztül a tudományos ismeretek egymás közötti megosztása, a stratégiához kötődőé pedig az, hogy közös metódust alakítsanak ki a PTE képzési programjának és képzési portfóliójának összeállításakor.

Profi körülmények között szerezhetik meg a gyakrolati tudást a szakmunkások és az egyetemi hallgatók egyaránt

A kar és a cég együttműködése több éve kiváló, a MATRO rendszeresen fogad a duális képzésben résztvevő hallgatókat, de 21. századi technológiát használó szakemberei az egyetemi kutatásokhoz elengedhetetlen egyedi alkatrészek megmunkálásában is kiválóan helyt állnak. A kapcsolat új oldala, hogy a vállalkozásnál szakmai gyakorlatukat töltő szakmunkástanulók az egyetem gépész tanműhelyében tölthetnek el hetente két napot, amikor az ott rendelkezésre álló korszerű gépekkel sajátíthatják el szakmájuk alapfogásait. „A pandémia miatt eddig két alkalommal jöttek a tanulók forgácsolás gyakorlatra, ez idő alatt megismerkedtek a gépek működésével, bepillantást nyerhettek a fémnyomtatással kapcsolatos kutatásunkba. Reméljük, hamarosan folytathatjuk a munkát” – mondja Vasvári Gyula mb. tanszékvezető.

Míg egy termelővállalatnál a gyártás az elsődleges, ezért nem az oktatáshoz rendezik be a gyártócsarnokot, addig az egyetem gépész műhelye az itt található eszterga- és marógépekkel, CNC-gépekkel kifejezetten az oktatás célját, a kutatás támogatását szolgálja.

A MATRO-val kötött együttműködés keretében a jövőben a helyszínen szeretnénk bemutatni a hallgatóinknak a legkorszerűbb technológiákat, amelyek a vállalatnál rendelkezésre állnak, illetve igénybe venni a kutatásainkat támogató magas szintű szaktudást. A továbbiakban a vállalat és a saját eszközparkunkat áttekintve együtt gondolkodunk a tanműhely jellegű fejlesztésekben, és olyan innovációs projekteket is tervezünk, amelyek szintén közösen fejlesztenék a két fél műszaki-technológiai bázisát. De az is fontos, hogy mindkét fél kölcsönösen profitálhat a másik szellemi kapacitásából.” – hangsúlyozta a tanszékvezető.

„Vállalkozásunk évek óta képzési helyszínként szolgál a PTE MIK duális képzésében résztvevő mérnökhallgatók számára, közülük már van olyan, aki diplomázás után a MATRO-nál helyezkedett el. Mind a tudásmegosztás, mind az eszközeink összehangolása szempontjából fontosnak tartjuk a karral való együttműködést, hiszen hosszútávon ez mindkét fél előnyére válik.

Kleisz Zoltán, a Matro Kft. tulajdonos-ügyvezetője

A vállalatunknál gyakorlatukat töltő szakmunkástanulók, illetve a CNC-s képzésben résztvevő hallgatók is éltek már az egyetemi tanműhely nyújtotta lehetőséggel, ami jelentős segítség számunkra a szakemberutánpótlás-képzésben”

– foglalta össze a MATRO számára az együttműködés előnyeit Kleisz Zoltán tulajdonos-ügyvezető.

 

Forrás: UNIV Pécs/2021. május 10.