ÍGY HASZNÁLD A SZOFTVERED

HETESRE VÁLTOTTAK

A pécsi MATRO Kft. kis családi műhelyből fejlődött világcégek megbecsült beszállítójává. A cég sikereihez nagyban hozzájárul, hogy folyamatosan keresik a gyártás hatékonyságát fokozó megoldásokat. Így találtak rá a TopSolid integrált CAD/CAM szoftverre is.

 

A cég alapjait még Kleisz József tette le a 60-as évek végén, amikor családi háza pincéjében berendezte esztergályosműhelyét. Kisiparosként itt a forgácsolási tevékenység mellett már szerszámgépek javításával és felújításával is foglalkozott. A munkát 1984-től a MATRO Gazdasági Munkaközösség keretein belül folytatta, 1991-ben pedig – családi vállalkozásként – megalapította a MATRO Kft.-t, majd a cég operatív irányítását fokozatosan adta át fiának, Kleisz Zoltánnak, aki ügyvezetőként nemzetközi járműipari nagyvállalatok elismert beszállítójává fejlesztette a céget. Már több mint 20 éve állítanak elő haszongépjárművek fékrendszereihez alkatrészeket, a 2000-es évek kezdetétől pedig CNC esztergagépekhez használatos álló és meghajtott kivitelű szerszámbefogókat, valamint gépalkatrészeket. Korábban végfelhasználók részére forgácsolószerszámokat is terveztek, illetve gyártottak. A 2000-es évek végétől megkezdték benzinüzemű és dízelüzemű gépjárművek motorkomponenseinek egyes alkatrészeinek gyártását is. Köztük egy olyan különleges egységét is, amelyet üzemünkön kívül a világon csak egyetlen másik cég, egy világhírű japán autóipari beszállító állít elő.

SAJÁT TERVEZŐI CSAPAT

A MATRO Kft. 300 embernek ad munkát, 3500 m2 alapterületű üzemcsarnokában jelenleg több mint 50 CNC szerszámgép működik, melyek 70%-a esztergagép, emellett 3-, 4- és 5-tengelyes megmunkálóközpontokkal, számos speciális géppel, köztük sorjázó és mosóberendezéssel is rendelkeznek. A munkadarab befogó és mérőkészülék-gyártást saját erre specializálódott részlegük végzi a cég tervezőinek rajzai alapján. A mérnöki tervezőcsapat feladata természetesen sokrétűbb ennél.

– Tervezői teamünk összesen hat főből áll. Ketten a sorozatgyártásért felelősek, négyen pedig „mindenesek” vagyunk. Mivel nem sajáttermék-gyártással foglalkozunk, hanem partnereink számára állítunk elő alkatrészeket és komponenseket, ezért a tőlük kapott rajzok, modellek alapján gyártunk. Ezek esetében nincs, vagy csak ritkán adódik tervezési feladat, legfeljebb akkor, ha valamilyen oknál fogva módosítást kell végrehajtatnunk. Munkánk meghatározó részét a gyártásközi rajzok, műveleti tervek készítése teszi ki, de saját gyártási tevékenységünkhöz jelentős számban tervezünk munkadarab befogó és mérőkészülékeket, valamint egyedi szerszámokat, döntően esztergakéseket, fúrókat, lapkás marókat. A speciális szerszámok tervezése és gyártása korábban erőteljesebb volt, hiszen egykor nemcsak saját magunk részére, hanem végfelhasználóknak is gyártottuk ezeket. Tervezői csapatunk tevékenységének része továbbá a gyártóberendezéseink egyes pótalkatrészeinek tervezése és gyártása, valamint belső automatizálási projektek támogatása. Manipulátorokat, komplett automatizált rendszereket, robotrendszereket tervezünk és építünk. Ezen a területen szándékosan nem külső megoldásokra, illetve rendszerintegrátorokra támaszkodunk, hiszen így a tudás és a tapasztalat házon belül marad. Szintén magunk tervezzük és gyártjuk az üzemi bútorok, eszközök jelentős részét – mondta Porpáczy Ádám, a MATRO Kft. gyártástámogató mérnöke.