Csúcstechnológia és emberség fémjelzi a pécsi családi vállalkozásból kinőtt cég sikertörténetét

A világ szinte minden autómárkájában találunk a pécsi Matro Kft. üzemében gyártott alkatrészeket. A családi vállalkozás igazi sikertörténet.

Folyamatosan növeli gyártókapacitását a pécsi Matro Kft. A főképp autógyárak TIER1 szintű beszállítóinak alkatrészeket szállító cég az elmúlt öt évben mintegy 3 milliárd forintot fordított az üzem fejlesztésére, s ennek köszönhetően – mint azt a kft. főtulajdonosától, Kleisz Zoltántól megtudtuk – ma már szinte a világ minden autójában találunk Matro-alkatrészt. A cégnél a közelmúltban fejeződött be egy 429 millió forintos – az Európai Unió által 300 millió forinttal támogatott – beruházás, melynek során a kft. csúcstechnológiát képviselő CNC esztergagépeket vásárolt, valamint napelemeket telepített saját energiaellátásának támogatására.

Pécs rendszerváltás utáni ipartörténetnek egyik legsikeresebb fejezetét írta a Matro Kft. Kleisz Zoltán édesapja, a ma 83 éves és még mindig aktív Kleisz József az 1960-as években, házának pincéjében egy esztergagéppel fogott magánvállalkozásba, s a kilencvenes években ebből a „csírából” nőtt ki a Matro. A cég fejlődése szinte megtorpanás nélküli volt, az eleinte öt embert foglalkoztató kft. jelenleg 320 embernek ad munkát és biztos megélhetést.

Az elmúlt három év mindegyikében 25-28 százalékkal emelkedett az előző esztendőkhöz képest az árbevétel, ami idén meghaladja a 21 millió eurót is, azaz átlépi a nagyjából 8 milliárd forintos küszöböt is.

A kft. nyereségesen gazdálkodik, s a cég gazdái a hasznot mindig visszaforgatják a termelésbe, az üzem korszerűsítésébe, bővítésébe. Így a pincéből startoló vállalkozás ma 13 ezer négyzetméternyi – saját és bérelt – üzemcsarnokban állítja elő termékeit.

Azt is meg kell említeni, hogy a Matro gyakran olyan embereknek kínált munkát, akiknek az élete korábban kisiklott. Nagy Attila, a Matro gazdasági vezetője – kérdésünkre válaszolva – elmondta, hogy akikben látják az igyekezetet és a kitartást, azoknak szívesen segítenek.

Az itt lehetőséget kapó emberek 75-80 százaléka visszatalál a polgári értékrendet követő társadalomba, állítja a gazdasági vezető. A Matro a legigényesebb piacra szállítja termékeit, így a cég ragaszkodik a minőségi teljesítményhez az újrakezdők esetében is, ám a vezetők türelmesek velük, és a rájuk bízott munka felelőssége, a velük szemben támasztott követelmények fokozatosan növekednek, mondta Nagy Attila.

Ungár Tamás