Projekt azonosító: GOP-1.3.1-08/1-2008-0060

Projekt leírás:
A projekt az eredeti célkitűzéseknek megfelelően került megvalósításra. A pályázatban bemutatott eszközök helyet -a mérési módszer optimalizálásával- más mérőkészülék kiválasztásával költség megtakarítást tudtunk elérni, ezt felhasználva a termékek vevői elvárásainak való megfelelése érdekében más a felületi megmunkálást lehetővé tevő új technológiára koncentráltuk az erőforrásokat. A kazettás szerszámrendszer időközben bővítésre került több speciális szerszám alaptest gyártásával. Ennek eredményeképpen kialakításra került a moduláris alaptest rendszer.
A projekt sikeresen és eredményesen zárult.
A CNC esztergagépekkel történő forgácsolás során az úgynevezett váltólapka (amely porkohászati úton készül, különböző minőségű alapanyagból, különféle élettartam és megmunkálási minőséget javító bevonattal valamint különböző alakkal, a különféle esztergálási feladatok elvégzéséhez) a kopó szerszám. Ezt a váltólapkát az élettartamának lejártát követően mely hozzávetőleg 20-30 perc megmunkálási idő, cserélni kell.
A váltólapka esztergálás műveletekor a késszárba kerül rögzítésre. A késszár pedig az úgynevezett szerszámtartó egységben mely a gépek szerszámrevolverére van rögzítve, amennyiben a gép átállítása történik egy másik alkatrész gyártására, az általános rendszer szerint leszerelésre kerülnek a szerszámtartók, a késszárakkal együtt. Ezt követően a felszerelésre kerülő szerszámtartóba beszerelésre kerül a késszár, majd a váltólapka. Ezt követően az egész egysége ne kell mérni, mely történhet a megmunkáló gépen, vagy külső berendezésen.
Ezen műveletek gép átállítási idejét jelentősen növelik, valamint a bemérési pontosságtól függően, hosszabb ideig tarthat az új termék méreteinek beállítása.
A kazettás szerszámrendszer esetén a szerszámtartó és a késszár a gépben marad és „csak” a különböző váltólapkához való betét kerül cserére. Ezzel jelentős idő takarítható meg, valamint a beállítási pontosság is javul.
A rendszert a fejlesztés során a vevő igényeinek jobb kielégítése érdekében kibővítettük a moduláris alaptest rendszerrel, mellyel különböző géptípusokhoz illeszthető szerszámtartó egységek építhetők össze.
Kedvezményezett neve és elérhetősége:
MATRO Gép, Szerszám- Elektro Kft.
7631 Pécs, Nagyárpádi út 7. A. ép.
Telefon: +36/72 548-110, Fax: +36/72 658-111
Web: www.matro.hu